duminică, 26 februarie 2012

Pui marocan cu mamaliga

Iată-ne din nou împreună gătind cu mare drag. Astăzi avem o mică surpriză pentru iubitorii de picanterii. Am gatit "Pui Marocan", o rețetă destul de simplă care nu necesită foarte multe cunoștiințe în arta gătitului ci doar puțină atenție. Desigur am vrut să nu ne îndepărtăm foarte mult de bucătăria tradițională românească așa ca am făcut și o mică mămăliguță lângă. Iată ingredientele folosite (trebuie menționat că am făcut pentru 6 persoane,dar vom dezvălui cantitățile și pentru 4 porții):

Ingrediente:
1000 gr carne pui (noi am folosit pulpe dezosate)
16 măsline verzi fără sâmburi (noi am preferat cu migdale)
1 ceapă
5 căței usturoi
1 linguriță boia
12 grame de șofran pur (cantitate standard într-un plic la cei de la Kotanyi)
2 lingurițe de curry (știu vă întrebați ce caută curry-ul aici,este o mică improvizație făcută de noi, nu este obligatoriu sa folosiți) - în rețeta găsită de noi, era menționat ca și condiment Curcuma, pe care noi l-am înlocuit cu curry-ul acesta care conține și curcuma!
1 vârf linguriță ghimbir pudră
chili în funcție de gusturi ( noi am pus 1 linguriță cu vârf )
sare, piper cu lămâie
4 linguri ulei

Preparare:
Am început prin a tăia pulpele de pui dezosate în cubulețe mai mici pentru a fi mai ușor de făcut.
 Dacă nu doriți nu este obligatoriu să il faceți cubulețe.
Puiul fericit așteptând liniștit încingerea uleiului.
În uleiul încins puneți carnea presărată cu sare și piper cu lămâie la prăjit, nu uitați să puneți și un capac. Când se rumenesc ușor pe o parte, le întoarceți și pe cealaltă parte.
Iată și micii noștrii căței de usturoi în proces de transformare.
Adaugați ceapa si usturoiul, tocate măruntel
Amestecați bine și așteptați să se călească si ceapa. Nu uitați capacul :)
O scurtă pauză de la pui cât el se prepară în tigaie, pentru a vă arăta condimentele folosite.
Am revenit la pui de această dată adăugând curry-ul, si restul condimentelor pe rând. După fiecare adăugare a unui condiment amestecați.
Amestecați bine după ce au fost adăugate toate condimentele pentru a pătrunde aromele în fiecare bucățică de pui.
Adăugați aproximativ o cană jumătate de apă și lăsați la foc mediu.
Cam după aproximativ jumătate de oră stingeți focul. ÎN SFÂRȘIT E GATA!
Acum a venit momentul servirii. Toți au fost atrași in bucătărie de aroma apetisantă.
Uitați și mămăliguța. Deși din țări diferite au mers de minune. Doar vă spuneam și într-un articol trecut trebuie să improvizați, să riscați. Doar așa puteți obține cu adevărat o rețetă reușită și o invazie de gusturi noi!
Poftă bună tuturor!
Și desigur în timp ce am mâncat am avut vinul nostru Ostrov să ne stingă incendiile din gura, produse de picantul nostru pui.

Pentru că nu am uitat ce v-am promis la început, uitați și ingredientele pentru 4 porții:
600 gr carne pui
10 măsline verzi fără sâmburi
1 ceapă mică
2 căței usturoi
1/2 linguriță boia
12 grame de șofran pur
1 linguriță de curry sau curcuma dacă aveți noroc să găsiți
1 vârf linguriță ghimbir pudră
chili în funcție de gusturi ( noi am pus 1 linguriță cu vârf )
sare, piper cu lămâie
2 linguri ulei.
Spor la gătit!

Placinte de cartofi transilvanene

Rețeta asta o știu de la bunica mea. Plăcinta cu cartofi este destul de populară în zona Văii Jiului, probabil și în alte zone, mai ales că am întâlnit oameni care o cunosc sub alte denumiri. Este o rețetă simplă, ce necesită puține ingrediente, dar care necesită mai mult timp de preparare.

Ingrediente
- cartofi (noi am folosit vreo 5-6 cartofi imenși fiind mulți amatori în zonă)
- făină
- 2-3 ouă (noi am folosit 4 ouă pentru că am avut mulți cartofi)
- telemea de vacă sărată (300-600 gr)
- ulei

Nu am pus măsuri la îngrediente pentru că totul depinde de cantitatea de cartofi folosită. În funcție de câți cartofi sunt, se stabilesc următoarele: numărul de ouă, lingurile de făină și mai ales brânza. Brânza se pune după gust. Eu am folosit mai jos aproape 600 de grame de brânză pentru că doream să i se simtă bine gustul.

Primul pas este curățatul cartofilor. 4 cartofi mari ajung pentru 3-4 persoane. Noi am folosit vreo 6 cartofi jumbo pentru vreo 7-8 oameni.
Apoi cartofii se dau prin răzătoare. Recomand pe cea mare, pentru că fășiile fiind mai mari se prind mai bine între ele și arată mai frumos decât cele micuțe și subțirele.
După ce ați terminat cu cartofii, se pune făina. Câteva linguri pline, pentru a se prinde compoziția. E foarte important să puneți destulă faină, altfel plăcintele nu se vor lega bine în tigaie. Trebuie doar să puneți destul încât să vă asigurați că toți cartofii s-au acoperit binișor cu făină.
Pasul 3, puneți ouăle într-un bol (sau farfuriuță) și le bateți ca pentru omletă.
Apoi ouăle bătute se toarnă peste compoziție. Noi inițial pusesem doar 2 ouă, dar apoi am văzut că nu s-a prins compoziția așa cum trebuie. Astfel că am mai pus 2, ajungând la un total de 4 ouă. După cum spuneam, au fost mulți cartofi. Dar după ce au fost puse toate ouăle trebuie amestecat totul foarte bine. Eu prefer să fac asta cu mână, pentru că pot să amestec compoziția mult mai bine.
Ultimul pas este să radeți brânza deasupra compoziției. Eu am folosit între 500-600 de grame de telemea sărată. Prefer ca sarea să vină din brânză, să nu fie nevoie să mai adaug eu apoi.
brânzica
procesul de ucidere a brânzicii
Ultimul pas - amestecați totul din nou. Mai ales că brânza trebuie să fie peste tot în compoziție. Amestecați vreo 2 minuțele până totul devine ca un fel de pastă uniformă. Când vi se pare că totul este destul de lipicios, atunci e timpul să încingeți tigaia.
Când uleiul este încins, se pune o bucată de compoziție în tigaie și se întinde cât mai mult posibil. Cel mai important lucru este ca plăcinta din tigaie să fie cât mai subțire, astfel se va pătrunde perfect fără să rămână porțiuni arse și altele nefăcute. Eu puneam cam jumate de spatulă de compoziție în tigaie. Și o întindeam repede (în primele 30 de secunde).
Când o parte se rumenea, doar o întorceam pe partea cealaltă, ca pe o clătită. E foarte important să fie păzite, pentru că uneori 2 minute de neatenție pot duce la arderea plăcințelei.
Când e gata și aburindă se poate servi alături de puțină brânzică (pentru cei care doresc un gust mai accentuat) sau puțin ketchup sau sos salsa. După preferințe. Noi le-am păpat mai mult simple, alternând din când în când cu puțin ketchup picant. Am înțeles că merg perfect și cu iaurt sau un sos de tzatziki, dar noi încă nu am încercat.
Dat fiind că fiecare plăcințică durează între 5-10 minute să fie gata, este o rețetă care durează mai multicel. Dar e grozavă atunci când ai o mică petrecere. Partea proastă este că niciodată nu vei avea mai mult de una în farfuria de plăcințele *gata*. Mi-ar fi plăcut să vă arăt o poză cu o stivă de plăcinte, dar s-au mâncat toate cât au fost fierbinți. Nu am putut decât să mă bucur că au fost pe placul publicului.

vineri, 24 februarie 2012

Porumb si cartofi copti pe gratar

Unul din motivele pentru care ne bucurăm de venirea căldurii este şi faptul că mai e puţin (aşa ne place să credem) până ne bucurăm de un porumb copt pe jar! :) Mai sunt şi alţi amatori pe aici? La noi părerile sunt împărţite, unii îl preferă pe jar şi alţii fiert. dar cu sarea toţi ne înţelegem de minune!
Și să nu uităm și de cartofii copți în jar! Un adevărat deliciu! Mai ales că îmi aduc aminte de anii petrecuți la bunica mea, care făcea mereu cartofi pe un vechi cuptor. Erau atât de buni.. mai ales cu brânză proaspătă de vacuță. Menționez că acei cartofiori proveneau din grădina proprie! Și erau delicioși, chiar dacă nu arătau atât de fancy, gustul lor nici acum nu se compară cu nimic!

joi, 23 februarie 2012

Great cooking is not for the faint of heart

"Great cooking is not for the faint of heart. You must be imaginative. Strong-hearted. You must try things that may not work. And you must not let anyone define your limits because of where you come from. Your only limit is your soul. What I say is true: anyone can cook, but only the fearless can be great."

Din acest film foarte drăguț numit Ratatouille ne-am inspirat și noi. Acest "petit chef" ne-a inspirat și ne-a dat curajul să pornim această mare aventură în lumea fascinantă a gusturilor culinare. Chiar este adevărat, cu puțin ajutor din partea prietenilor poți face orice dacă, cu adevărat iți dorești. În plus noi avem și o mică armă secretă.

Exact ca și în film noi îl avem pe "petit chef-ul" nostru care ne ghidează în îmbinarea aromelor. Nu este el la fel de apreciat ca acest șoricel Ratatouille dar cu siguranță are potențial. Vi-l prezint pe micul nostru ajutor de bucătar, Potaie (probabil că vă întrebați de ce se numeste astfel, ca sa fac o mică paranteză este un hamster foarte educat și cuminte, este ca un cățel mic și dresat numai că este mai agil și mai dornic să ne ajute în aventura noastră). Cum ne-ar spune și Ratatouille pe parcursul filmului : BON APPETIT!

Micul nostru șoricel pofticios!

marți, 21 februarie 2012

Quesadilla cu pui

"Magia începe de fiecare dată la sfârşitul fiecărei săptămâni. Atunci cu mic, cu mare ne adunam în jurul cuptorului aducând poveştile fiecărui participant la viaţă. Cu multă pasiune şi cu puţină dexteritate începem să concepem un nou proiect în ceea ce priveşte arta culinară, chiar şi cu riscul de a greşi mâncarea. Dar nu asta contează, până la urmă mâncarea ca şi în basme se face şi cu puţină dragoste. Iată ce am facut noi weekendul trecut când am reuşit să ne strângem 6 oameni. Vă asigur că fiecare si-a pus amprenta la această minunată delicatesă" - Chef Alex.

Weekendul ce tocmai a trecut am decis să încercăm să facem o Quesadilla cu piept de pui. Bucătarul nostru șef, Alex, mai făcuse odată rețeta. Dar acum era mai mult popor, am mai venit și eu cu îmbunătățiri de ingrediente și am mai schimbat-o. Ea a devenit doar mai gustoasă!

Ingrediente
- lipii libaneze
- 3-4 roșii
- 2 ardei grași
- 2-3 morcovi
- o pungă de mix de legume mexican
-cascaval (cu atât mai bine dacă e mozzarella)
-2-3 bucăți de piept de pui
Bonus - un vin alb (noi am folosit un Ostrovit)

Noi am mai făcut pe lângă și un sos tarator/tzatziki. Am folosit iaurt + castraveți tăiați bucățele + puțin usturoi cât să dea gust.

Cantitățile de ingrediente sunt măricele pentru că s-a gătit pentru 6-7 persoane. Până la urmă am mâncat vreo 8, și am avut și pe dimineață 2 bucățele!
Am început să tăiem în bucățele mici ardeiul gras. În timpul asta pusesem deja și pieptul de pui la dezghețat ca să fie numai bun până terminam noi umplutura.
Apoi am continuat cu roșiuțele. Noi am folosit vreo 4, dar asta fiindcă erau măricele. Dacă sunt micuțe, e bine să puneți 5-6. E mai bine să fie într-o cantitate mai mare, pentru a se face pasta mai bună și mai închegată.
Am ras apoi morcovii și i-am aruncat în Wok. La scurt timp am pus peste și punguța cu mix de legume mexican (porumb, mazăre). Am început să le călim.
Apoi am adăugat și roșiile peste. Și ca totul să prindă un gust și mai bun și mai interesant, am turnat puțin vin alb peste (Blanc de Ostrov, demi-dulce din 2009 de la Ostrovit).
În timp ce așteptam să se închege pasta, am pregătit și puiul. După ce se dezghețase, l-am tăiat fășiuțe micuțe și apoi bucățele. L-am pus într-o tigaie normală până s-a rumenit frumos.
Cam așa a arătat pasta noastră în stadiul de *gata*. Noi am numit-o Salsa.
Lipiile libaneze (ele se găsesc în multe hypermarketuri).
Ingredientul secret din mâncărică. Vinul de ostrov mi se pare excelent pentru gătit.
Apoi a urmat partea a doua a rețetei. Am pus o hârtie de copt în tava cuptorului. De obicei acest lucru se face într-o tigaie, dar noi aveam nişte lipii mari şi cum eram mai mulţi ar fi durat prea mult să aşteptăm să se facă lipiile mici în tigaie. Am pus acolo o lipie imensă. Peste lipie am început să punem primul strat de pastă. Am întins bine de tot.
Apoi a urmat stratul doi, format din puiul vesel și rumenit!
Și stratul 3, cașcavalul!
Cam așa arăta proiectul spre final.Puteți să o lăsați și așa la cuptor. Desigur, acoperită cu încă o lipie, ca totul să devină ca un sandwich.
Noi mai aveam destulă pastă, așa că am decis că mai bine mai punem un strat, ca lipia de deasupra să se prindă și mai bine. După ce am făcut acest lucru, am pus totul la cuptor. Am lăsat vreo 6-7 minute pe o parte, apoi am scos tava, am întors lipia și pe partea cealaltă și am mai lasat-o în cuptor vreo câteva minuțele până s-a întârit.
Așa arăta proaspăt scoasă din cuptor!
Procesul de tăiere!
Din păcate nu a rezistat mai mult de câteva minute, astfel că nu a beneficiat de o ședință foto așa cum se cuvine. Poate cu altă ocazie refacem!
Poftă bună! Noi am savurat această rețetă mexicană cu o bere pe măsură. Am zis că e frumos să respectăm tema serii. Chiar dacă trișasem puțin cu vinul, măcar am încheiat frumos.