vineri, 16 martie 2012

Gratar in familie la bunica

Așa cum vă spuneam, weekendul trecut am fost în fugă pe la bunica mea din Buzău. Noroc că într-o oră și puțin suntem acolo și putem evada mai des. Așa că noi, clanul Ungureanu-Maier am plecat sâmbătă dimineață pregătiți de găteală către buni. E normal.. suntem tineri și mai mofturoși, așa că gătim toți ca să fim fericiți.

Pe la prânz eram deja acolo. Am zăbovit puțin la palavre, am gustat din bunătățile făcute de bunica și apoi am început să robotim și să pregătim. Cum vremea era atât de faină, nu am rezistat și am scos grătarul afară. Carnea o achiziționasem pe traseu.. voie bună check! Așa că să ne apucăm de treabă!

Ingrediente
- o caserolă de pulpe de pui
- o caserolă de piept de pui
- o caserolă de pulpe superioare pui
- ciuperci pleurotus
- boia / condimente după gust
- bere neagră (Silva merge de minune!)
- sare, malai , usturoi
Măcenicii făcuți de bunica mea! Ei au dispărut repede din peisaj.
Pieptul de pui, destul de înghețat din păcate. L-am scos cu vreo 2 ore afară din congelator și l-am acoperit cu puțină sare. A stat cuminte până am montat și am curățat noi grătarul.
De data asta am folosit pui local, adică Coco Rico. Nu am regretat alegerea deloc. Suntem fani Agricola Bacău și Coco Rico până în acest moment. Știm măcar că avem parte mereu de carne bună, proaspătă și fragedă!
După ce am dat carnea prin niște mirodenii, în cazul nostru prin boia de casă, puțină sare și piper le-am pus pe grătarul electric care între timp se încinsese. Am început cu pulpele pentru că ele necesitau mai mult timp pe grătar.
Între timp pieptul de pui se mai dezghețase. Așa că m-am gândit să-l fac mai gustos și am turnat peste el niște bere neagră. Mai încercasem așa la cuptor și mi-a plăcut rezultatul. Nu avea de ce să nu fie gustos pe grătar.
Apoi am revenit repede lângă pulpe. Nu e bine să le lași nesupravegheate, mai ales că al nostru grătar electric se încinge repede, așa că a trebuit să stau cu ele și să le tot întorc de pe o parte pe alta, ca să se facă crocante și să se pătrundă. Mai ales că nu sunt deloc fan al grătarului în sânge.
În timpul procesului e supraveghere.
Cum pulpele mai aveau puțin până să fie gata, mama a pregătit între timp și ciupercuțele, că doar avem și vegetarieni în familie. Și ele au trecut prin stratul de mirodenii înainte să facă cunoștiință cu grătarul!
Puiul pe măsură ce se făcea, era aranjat frumos pe al său platou. Știu că poate să pară multă carne, dar fiind familie mare.. se iartă, nu? Plus că eu nu m-am supărat că am avut și niște grătărel la București a doua zi!
Pieptul de pui a fost apoi tăiat fășiuțe.
Și pus pe grătar frumos. Pe deasupra am presărat din nou niște condimente. Probabil am călătorit prea mult prin Turcia la începutul anilor 2000, dar am devenit puțin pasionați de mâncarea mai picantă și condimentată.
În nici 10 minute.. pieptul a fost gata! Și datorită berii negre a avut un gust mai bun, sau cel puțin mie mi s-a părut puțin mai caramelizat față de pulpele de pui care nu suferiseră același tratament.
Ultimele secunde de stat pe grătar. Apoi, ca un copil cuminte, am curățat cât de mult am putut grătarul de grăsime, pentru a face și altceva pe el. În 7 minute totul era deja gata.
Și în final a venit rândul ciupercuțelor să se alinieze frumos pe grătar!
Mama a avut tare multă răbdare cu ele. Le-a pus frumos pe grătar și apoi le-a păzit ca să nu se ardă. Cățelul bunicuței mele a cam suferit cu grătarul nostru dar s-a bucurat de oase la final.
Între timp și bunicuța mea a făcut mămăliguța. Asta e specialitatea ei de ani de zile. Și o face bine. Cred că tata a fost cel care a bucătărit mujdeiul.
Între timp s-a făcut și pâinica noastră de casă.
Și la desert mere coapte în sobă!
Și ca weekendul să fie ideal, în grădină am găsiți și niște superbi ghiocei. Asta ca să ne convingem că primăvara a revenit cu adevărat!

3 comentarii:

  1. un mod apetisant de a sarbatori sosirea primaverii !! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar frumos! :) O sa fie si mai fain cand mergem sa vizitam cea de a doua bunicuta, care are o curte mare si verde! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. interesant .ca sa fie si mai bun ..carnea la temperatura camerei inainte de preparare 😊

    RăspundețiȘtergere